SOS TELEFON (0-24) 0800 333 883

namijenjen za hitnoće, isključivo žrtvama obiteljskog nasilja

Iz perspektive voditeljice programa

Kako zamišljate Sigurnu kuću? Što mislite da se tu događa, tko tu živi i pod kojim ‘uvjetima’ i ‘pravilima’? Osvijetlit ćemo i pojasniti o kakvom se mjestu ustvari radi prikazom rada i dugogodišnjeg djelovanja naše stručnjakinje psihologinje Paule Bogović, voditeljice Skloništa i savjetovališta za žene i djecu nasilja u obitelji:

1. Kako je raditi u Sigurnoj kući?

Privilegija je biti dio života žena i djece koji mijenjaju svoje živote, koji istražuju različite mogućnosti, koji donose odluke i uzimaju život u svoje ruke. Često nas pitaju kako možemo raditi takav posao. Mišljenja sam da u malo kojoj prilici radeći u takozvanim pomagačkim strukama, možete vidjeti ovoliko brze i značajne promjene kao kod žena koje su žrtve obiteljskog nasilja i koje dobiju priliku za promjenu. Ne zaboravite, žrtva može biti svatko! Karakteristična žrtva ne postoji, to može biti svatko od nas. I što onda radimo?! Naučili smo ne osuđivati niti prosuđivati, nego razumjeti, zaista razumjeti, nije uvijek lako niti jednostavno, no nismo tu da bi bilo jednostavno, nego da bi napravili promjenu! I onda to ide ovako – sve svoje predrasude ostavimo sa strane i samo gledamo i slušamo i nudimo lepezu mogućnosti iz koje svatko za sebe uzima što mu treba.

2. Po čemu je Sigurna kuća specifična?

Sa svakom osobom koja boravi u kući gradimo odnos povjerenja i ravnopravnosti. To ženama pruža mogućnost da same donose svoje odluke, da nauče neke nove vještine i da kormilo života uhvate u svoje ruke. Počinitelji nasilja najčešće koriste različite obrasce moći kako bi u potpunosti kontrolirali žrtve tako da neke žene po prvi puta dobiju priliku nešto odlučiti za sebe. Pružajući im slobodu i poštujući ih u cijelosti kao osobe gradimo odnos ravnopravnosti koji je preduvjet za svaku psihoterapiju i za daljnju izgradnju zdravih odnosa.

3. Kako izgleda dolazak u sigurnu kuću?

Razumijemo da ponekad postoje brojni razlozi koji ženama otežavaju odluku dolaska u sigurnu kuću. Jedan od razloga je i način na koji žene zamišljaju mjesto na koje bi trebale doći. Pa nam tako znaju reći da je sigurna kuća u njihovoj mašti izgledala kao neko čudno, mračno i tajnovito mjesto. Tada sam dolazak za njih bude iznenađenje jer dolaze u lijep i ugodan prostor. Tu ih onda mi dočekamo, dvije psihologinje i socijalna radnica, kako bi im pomogli u odlasku iz nasilnog odnosa i pružili priliku za izgradnju novog života.  Važno je naglasiti da dolaskom u sigurnu kuću žene dobivaju puno slobode i mogućnost donošenja odluka, te da je naša obaveza poštivati njihove izbore i pružiti im podršku i razumijevanje.

4. Osamostale li se žene koje borave u sigurnoj kući?

Da! Ono što je motivirajuće i potiče optimizam i kod djelatnica i kod žena koje su u Sigurnoj kući je činjenica da se više od 86% od dosadašnjih korisnica usluga smještaja osamostalilo i živi kvalitetniji život bez izloženosti nasilju.
Svaka žena koja dolazi u sigurnu kuću za nas je posebna, osoba za sebe, sa svojim potrebama, navikama, ranama i prošlošću. Bez obzira na svo dotadašnje iskustvo, mi je tek upoznajemo, za nas je ona je nova osoba s kojom zajedno gradimo mogućnosti i prelazimo prepreke na putu do slobodnog života. 
Rekla bih da je Sigurna kuća mjesto za realizaciju prilika.

5. Što znači prijaviti nasilje i kako to izgleda?

Nasilje se može prijaviti na više načina, bilo da osoba odluči za odlazak na policiju, Centar za socijalnu skrb ili dođe u udrugu U.Z.O.R.  Važno je prijaviti nasilje kako bi osoba, kao žrtva, mogla ostvariti različita prava i mogućnosti te kako bi prvenstveno dobila zaštitu od svih dijelova sustava. Zato drage žene, podsjetimo se svi skupa i ponovimo 100 puta ako treba – počinitelj nasilja je sam odgovoran za svoje ponašanje, a vi imate odgovornost zaštititi sebe. Odlazak na policiju može biti prvi veliki i značajni korak koji vodi do promjene kojoj težite. I u tom koraku vam možemo biti podrška i možete imati osobu od povjerenja na svojoj strani. Kroz sudske procese, svaka pomoć bit će vam i više nego dobrodošla!  Znajte da imate pravo na odvjetnicu, a to pravo ostvarujete i u U.Z.O.R.-u. Odvjetnica će vas voditi i omogućiti vam da ostvarite sva svoja prava, da vas se čuje i zaštiti.

6. Što znači živjeti u sigurnoj kući?

Promišljanje, zamišljanje i razmišljanje o dolasku u sigurnu kuću, za svaku je ženu i njezino dijete drugačije i jedinstveno. Pitanja koja vam prolaze kroz glavu, misli koje se petljaju i isprepliću kao i sve što vam padne na pamet s punim povjerenjem i potpuno anonimno možete podijeliti s nama na našem SOS telefonu gdje ćemo vam ponuditi odgovore i raspetljati sve nedoumice. 
Također, uz prethodnu najavu, možete doći u Savjetovalište gdje zajedno istražujemo sve mogućnosti kako biste za sebe odabrali one najbolje.

7. Što očekivati u našoj kući?

Svjesni smo da na različite načine zamišljate kako to izgleda sklonište. Sama riječ izaziva slike i asocijacije, možda ugodne, možda i neugodne. Zato je važno da znate da je sklonište sigurna kuća u kojoj ćete naći, sigurnost, zaštitu i mir. To je mjesto gdje imate priliku promijeniti svoj život, mjesto gdje ćete dobiti zaštitu, gdje ćete biti saslušani, podržani, to je mjesto gdje ćete dobiti svoje saveznike u vašoj borbi za sebe.
To je mjesto gdje ćete upoznati i druge žene i njihovu djecu sa njihovim životnim pričama i putevima koje su prošle. Razgovarajući i upoznavajući se s drugima i s njihovim životima sve ćete više razumjeti i sebe. Biti u kontaktu sa ženama koje su kao i vi potražile sigurnost u sigurnoj kući neprocjenjivo je bogatstvo i podrška.
Kada dođete u U.Z.O.R. mi postajemo vaši saveznici, tu smo zbog vas i uz vas, neovisno koje odluke donosite. Ako želite otići od nasilnog partnera – mi smo uz vas; ako se želite vratiti partneru nakon što ste bili u skloništu – opet smo uz vas! Naša je misija pomoći vam u donošenju odluka, a nikako govoriti vam što biste trebali raditi sa svojim životom. Ako imate dvojbe, tu smo, na sva pitanja ćemo zajedno istraživati odgovore, zajedno tražiti važne informacije kako biste lakše mogli donijeti svoje odluke.

Podijelite

Naši projekti

Novosti

Najava: otvorena vrata 2024

Otvorena vrata Udruge UZOR održat će se 6.6.2024.g. od 10,00 do 18,00 sati. Tijekom otvorenih vrata Udruge na raspolaganju građanima bit će stručne djelatnice i

Novosti

Humanitarne karnevalske donacije

Ovogodišnji Humanitarni karnevalski gala party, koji je održan u sklopu ovogodišnjeg Riječkog karnevala, namijenio je svoj prikupljeni iznos Udruzi UZOR! Prikupljenih 15.000,00 eura nam je