SOS TELEFON (0-24) 0800 333 883

namijenjen za hitnoće, isključivo žrtvama obiteljskog nasilja

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova PGŽ: “NeVidljive osobe starije životne dobi”

Na petoj sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Primorsko goranske županije Paula Bogović, članica Povjerenstva, uvodno je predstavila usluge za žrtve nasilja dostupne u PGŽ. Stavila je naglasak na novorazvijen usluge te potrebe koje postoje u zajednici. Nakon nje, Rada Borić predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba predstavila je kampanju i istraživanje koje su pokrenuli: “NeVidljive osobe starije dobi”.

Rezultati navedenog istraživanja pokazuju da je od 1430 ispitanica i ispitanika koji su ispunili upitnik, čak 19,3 posto, ili svaka peta osoba starije životne dobi (65+) doživljava ili je doživjelo neki oblik nasilja, a među njima je 90 posto žena.

Najviše ispitanica i ispitanika doživjelo je psihičko nasilje, njih 34 posto, zanemarivanje njih 23 posto, potom ekonomsko nasilje 19,9 posto, uznemiravanje 15 posto te fizičko nasilje 7,8 posto. Najviše počinitelja nasilja – čak 59,5 posto su članovi obitelji, supružnik, partner ili djeca, a odmah iza nasilja doživljenog u obitelji slijedi institucionalno nasilje. U čak 16,7 posto slučajeva ispitanici iskazuju da su nasilje doživjeli od zaposlenika domova umirovljenika, liječnika ili zdravstvenog osoblja te zaposlenika socijalnih službi i drugih u državnim institucijama.

Nekad nasilje završava tragično pa su samo prošle godine u Hrvatskoj četiri žene ubili njihovi sinovi. Porazna je činjenica i da 81 posto žrtava nasilja nije prijavilo nasilje, jer ispitanice ne vjeruju da bi njihova prijava išta promijenila. Oni koji su se ipak ohrabrili ili odlučili prijaviti nasilje ili su se potužili, činili su to najčešće članu obitelji, prijateljima i potom liječnicima.

Zabrinjavajuće je i da 35 posto ispitanika u svojoj bliskoj okolini znaju za ljude starije od 65 godina koji doživljavaju nasilje, a najčešće je riječ o zanemarivanju i psihičkom nasilju, što govori kako je nasilje prema starijim osobama još prisutnije nego što pokazuju rezultati istraživanja.

Ostali projekti

Novosti

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova PGŽ: “NeVidljive osobe starije životne dobi”

Na petoj sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Primorsko goranske županije Paula Bogović, članica Povjerenstva, uvodno je predstavila usluge za žrtve nasilja dostupne u PGŽ. Stavila je naglasak na novorazvijen usluge te potrebe koje postoje u zajednici. Nakon nje, Rada Borić predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba predstavila je kampanju i istraživanje koje su pokrenuli: “NeVidljive osobe starije dobi”. Rezultati navedenog istraživanja pokazuju da je od 1430 ispitanica i ispitanika koji su ispunili upitnik, čak 19,3 posto, ili svaka peta

Novosti

Najava: otvorena vrata 2024

Otvorena vrata Udruge UZOR održat će se 6.6.2024.g. od 10,00 do 18,00 sati. Tijekom otvorenih vrata Udruge na raspolaganju građanima bit će stručne djelatnice i djelatnici Udruge; psiholog/inje, socijalna radnica, pedagoginja kako bi se mogli informirati i/ili uključiti u brojne programe koje UZOR provodi u sklopu programskih područja: zaštite i podrške mentalnom zdravlju djece i mladih te suzbijanja nasilja nad ženama i djecom i nasilja u obitelji. Ovo događanje održat će se u sklopu manifestacije “Otvorena vrata udruga DOVU 2024″