“Mala tura” tijekom “16 dana aktivizma”

U.Z.O.R. od svog osnutka organizira i provodi rad Skloništa i savjetovališta za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja te se sukladno tome aktivno uključuje u obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama kao i čitave kampanje ’16 dana aktivizma’, smatrajući kako je odgovornost cijelog društva prema ženama koje su prekinule šutnju i progovorile o svojim iskustvima da ih se ne ostavi same te da prekinutu šutnju pretvori u društvenu i institucionalnu promjenu.

Ove godine, 7.12., organizirali smo ‘Malu turu Velikih žena’. Riječ je o vođenoj turi kroz Korzo koja je obuhvaćala 7 točaka u obliku 7 kartonskih ilustriranih ženskih likova od kojih svaki predstavlja jednu snažnu ženu koja je doživjela obiteljsko nasilje i uspjela izaći iz takve nasilne partnerske veze. Svaka od njih ima vam što reći. O sebi, o nama, o društvu u kojem živimo i načinima na koje našu zajednicu možemo učiniti netolerantnom na nasilje i sigurnijom za dostojanstven i slobodan život.

Zsahvaljujemo svim našim suradnicama, našoj (bivšoj) UZORovki Katarini, a sadašnjoj profesorici psihologije i njenim učenicima PRHG-e i svim građanima koji su nam se pridružili u Maloj turi važne priče te se informirali o obiteljskom nasilju, saznali kako ga prepoznati, što mogu učiniti ako ga dožive ili ako ga primijete u svom susjedstvu, kako se živi u sigurnoj kuć i još mnogo više.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 22.9. sudjelovali smo na sjednici Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te ujedno potpisali dodatak ugovoru kojim se osiguravaju sredstva za očekivano povećanje troškova smještaja za žene i djecu žrtve nasilja koje su smještene u Skloništu s obzirom na značajno povećanje cijene energenata i hrane. Istim povodom 21.9. u prostorijama UZORa organizirali smo sastanak neformalne Riječke mreže pružatelja psihosocijalne podrške žrtvama nasilja, s

Početak školske godine i u našem Savjetovalištu za djecu i mlade

Draga djeco, dragi teenageri, drage djevojke i dečki, s novom školskom godinom, u 5 brzinu kreće i rad našeg Savjetovališta za djecu i mlade. Posebno se zagrijava naš ‘Laboratorij za učenje’ (i igru) koji upisuje svoje nove članove. Svi koji trebaju podršku u učenju, savladavanju školskih obaveza, organizaciji svog vremena mogu nam se javiti i upisati se u slobodna mjesta. U pauzama od učenjima, družit ćemo se, stvarati, baviti sportom, boraviti u prirodi i sve što nam padne napamet ili