22.9. – Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Osvještenost, a onda savezništvo, podrška i aktivizam najmoćnije su oružje protiv nasilja.
Bilo je to jasno danas, u atmosferi koju je stvorio događaj ‘Sva lica žene’. Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, obilježili smo kroz umjetnost, darivanje, razgovore i druženje.  Našim sugrađankama, prolaznicama na Korzu, četiri vrsne riječke umjetnice:  Mirna Sišul, Tanja Blašković, Višnja Laginja i Luisa Ritoša poklonile su portrete – kao simboličan dar koji predstavlja slobodu žene da bude i živi ono što ona jeste, sigurna i zaštićena.

Prepunili smo UZOR snagom koju ste danas stvorili – sve vi umjetnice, sve građanke koje su preko puta njih sjele i sve građanke i građani koju su nam se makar približili iz znatiželje da razgovaramo o jednoj od najvažnijih tema ovog doba – nasilju nad ženama.

Odlučno i hrabro borimo se i dalje!

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 2004.g. kada ga je Hrvatski sabor proglasio u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22.9.1999. godine. Tijekom brakorazvodne parnice od strane supruga ubijena je Gordanu Oraškić, njezina odvjetnica Hajra Prohić i sutkinja Ljiljanu Hvalec te teško ranjena zapisničarka Stanka Cvetković. Počinitelj je osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 22.9. sudjelovali smo na sjednici Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te ujedno potpisali dodatak ugovoru kojim se osiguravaju sredstva za očekivano povećanje troškova smještaja za žene i djecu žrtve nasilja koje su smještene u Skloništu s obzirom na značajno povećanje cijene energenata i hrane. Istim povodom 21.9. u prostorijama UZORa organizirali smo sastanak neformalne Riječke mreže pružatelja psihosocijalne podrške žrtvama nasilja, s

Početak školske godine i u našem Savjetovalištu za djecu i mlade

Draga djeco, dragi teenageri, drage djevojke i dečki, s novom školskom godinom, u 5 brzinu kreće i rad našeg Savjetovališta za djecu i mlade. Posebno se zagrijava naš ‘Laboratorij za učenje’ (i igru) koji upisuje svoje nove članove. Svi koji trebaju podršku u učenju, savladavanju školskih obaveza, organizaciji svog vremena mogu nam se javiti i upisati se u slobodna mjesta. U pauzama od učenjima, družit ćemo se, stvarati, baviti sportom, boraviti u prirodi i sve što nam padne napamet ili