22.9. – Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Osvještenost, a onda savezništvo, podrška i aktivizam najmoćnije su oružje protiv nasilja.
Bilo je to jasno danas, u atmosferi koju je stvorio događaj ‘Sva lica žene’. Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, obilježili smo kroz umjetnost, darivanje, razgovore i druženje.  Našim sugrađankama, prolaznicama na Korzu, četiri vrsne riječke umjetnice:  Mirna Sišul, Tanja Blašković, Višnja Laginja i Luisa Ritoša poklonile su portrete – kao simboličan dar koji predstavlja slobodu žene da bude i živi ono što ona jeste, sigurna i zaštićena.

Prepunili smo UZOR snagom koju ste danas stvorili – sve vi umjetnice, sve građanke koje su preko puta njih sjele i sve građanke i građani koju su nam se makar približili iz znatiželje da razgovaramo o jednoj od najvažnijih tema ovog doba – nasilju nad ženama.

Odlučno i hrabro borimo se i dalje!

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 2004.g. kada ga je Hrvatski sabor proglasio u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22.9.1999. godine. Tijekom brakorazvodne parnice od strane supruga ubijena je Gordanu Oraškić, njezina odvjetnica Hajra Prohić i sutkinja Ljiljanu Hvalec te teško ranjena zapisničarka Stanka Cvetković. Počinitelj je osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina.

Edukacije za stručnjakinje i stručnjake koji rade sa žrtvama nasilja

Tijekom proteklih dana, kao edukatorice dijelile smo stečena znanja i iskustva u radu sa ženama žrtvama nasilja. Teme, kao i sudionici, bile su raznovrsne i široko su pokrivale područje  rada. Paula Bogović je sudionicima edukacije iz Virovitičko – podravske županije govorila o potrebama žrtava koje su preživjele nasilje, principima i radu skloništa te iznijela brojne primjere dobre prakse. Edukacija se održala u Termama Jezerčica u sklopu projekta “Centar za podršku savjetovanje i osnaživanje”, čiji je  nositelj Virovitičko-podravska županija a partner

kampi RAJ i profiti RAJ

Pokrenuli smo dobrovoljni fundraising i sakupljamo novčiće za aktivnosti s djecom našeg Laboratorija za učenje. Želja nam je ciljeve programa dodatno podržati organizacijom ljetnog kampa tijekom ljetnih školskih praznika, u trajanju od 5 noćenja, za 20-ak djece u riziku od socijalne isključenosti, što je mnogim našim korisnicima nedostižno iskustvo, obzirom na obiteljske i socio-ekonomske prilike u kojima žive.   Svi vi koji imate želju i mogućnost pomoći dobrim djelom i malo novčića, kao kruna za kraj godine, kliknite na link gdje