22.9. – Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Osvještenost, a onda savezništvo, podrška i aktivizam najmoćnije su oružje protiv nasilja.
Bilo je to jasno danas, u atmosferi koju je stvorio događaj ‘Sva lica žene’. Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, obilježili smo kroz umjetnost, darivanje, razgovore i druženje.  Našim sugrađankama, prolaznicama na Korzu, četiri vrsne riječke umjetnice:  Mirna Sišul, Tanja Blašković, Višnja Laginja i Luisa Ritoša poklonile su portrete – kao simboličan dar koji predstavlja slobodu žene da bude i živi ono što ona jeste, sigurna i zaštićena.

Prepunili smo UZOR snagom koju ste danas stvorili – sve vi umjetnice, sve građanke koje su preko puta njih sjele i sve građanke i građani koju su nam se makar približili iz znatiželje da razgovaramo o jednoj od najvažnijih tema ovog doba – nasilju nad ženama.

Odlučno i hrabro borimo se i dalje!

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 2004.g. kada ga je Hrvatski sabor proglasio u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22.9.1999. godine. Tijekom brakorazvodne parnice od strane supruga ubijena je Gordanu Oraškić, njezina odvjetnica Hajra Prohić i sutkinja Ljiljanu Hvalec te teško ranjena zapisničarka Stanka Cvetković. Počinitelj je osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina.

Najava: otvorena vrata 2024

Otvorena vrata Udruge UZOR održat će se 6.6.2024.g. od 10,00 do 18,00 sati. Tijekom otvorenih vrata Udruge na raspolaganju građanima bit će stručne djelatnice i djelatnici Udruge; psiholog/inje, socijalna radnica, pedagoginja kako bi se mogli informirati i/ili uključiti u brojne programe koje UZOR provodi u sklopu programskih područja: zaštite i podrške mentalnom zdravlju djece i mladih te suzbijanja nasilja nad ženama i djecom i nasilja u obitelji. Ovo događanje održat će se u sklopu manifestacije “Otvorena vrata udruga DOVU 2024″

Humanitarne karnevalske donacije

Ovogodišnji Humanitarni karnevalski gala party, koji je održan u sklopu ovogodišnjeg Riječkog karnevala, namijenio je svoj prikupljeni iznos Udruzi UZOR! Prikupljenih 15.000,00 eura nam je i svečano primopredano u Salonu Grada Rijeke, a predaji donacije prisustvovali su riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, direktor Turističke zajednice grada Rijeka Petar Škarpa, predsjednik Rotary Cluba Rijeka – Sv.Vid Kristijan Zulle, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke Karla Mušković. Donaciju je u ime Udruge