Početak provedbe EU projekta: “ProstoRi Podrške – program savjetovališta u zajednici”

Započela je provedba projekta “ProstoRi podrške – program savjetovališta u zajednici” koji financira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020 u sklopu Poziva za unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području urbane aglomeracije Rijeka.

Savjetovalište u zajednici povećava dostupnost psiholoških i socijalnih usluga osobama u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti s ciljem sprječavanja kronifikacije psiholoških poteškoća i institucionalizacije te lakšeg uključivanja na tržište rada. Partneri na projektu su Grad Rijeka i Udruga Terra, a nositelj projekta Udruga za zaštitu obitelji – Rijeka. Ukupna vrijednost projekta je 1.999.947,52 HRK, a razdoblje provedbe projekta od 1.7.2021.g. do 1.7.2023.g.

Sažetak projekta:

Uspostavljanje savjetovališta u zajednici s ciljem povećanja dostupnosti psiholoških i socijalnih usluga osobama u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti radi sprječavanja kronifikacije psiholoških poteškoća i institucionalizacije te lakšeg uključivanja osobe na tržište rada.

Ciljevi projekta:

1. Pružanje podrške procesu deinstitucionalizacije socijalnih usluga i podizanje svijesti javnosti o deinstitucionalizaciji socijalnih usluga

2. Unaprjeđenje i razvoj izvaninstitucijskih socijalnih usluga

3. Jačanje kapaciteta stručnjaka za organiziranje i pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga i provedbu procesa deinstitucionalizacije

Očekivani rezultati kroz pokazatelje:

Broj osoba koje su primile pomoć kroz socijalne usluge u zajednici: 80

Broj članova obitelji uključenih u projektne aktivnosti: 20

Broj stručnjaka osposobljenih u području socijalnih usluga: 15

Glavne aktivnosti projekta:

1. Adaptacija i opremanje prostora za kvalitetno pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga

2. Aktivnosti Savjetovališta u udrugama UZOR i Terra

3. Aktivnosti Laboratorija za učenje

4. Aktivnosti mobilnog tima za osobe koje nisu u mogućnosti doći do savjetovališta.

5. Umrežavanje dionika i održavanje 2 okrugla stola s ciljem promocije procesa deinstitucionalizacije socijalnih usluga, te prava pripadnika ciljanih skupina projekta.

6. Izrada brošure o pružateljima socijalnih usluga

7. Edukacija osposobljavanja za stručnjake za pružanje kvalitetnijih socijalnih usluga

Kontakti za više informacija:

Udruga za zaštitu obitelji – Rijeka (U.Z.O.R.)
Blaža Polića 2/I kat, 51000 RIJEKA
E-mail: prostoripodrske@gmail.com
Web: https://www.udruga-uzor-rijeka.hr/

Udruga Terra