Završna konferencija projekta "Osnažimo pravo djece da budu sigurna"

Ponedjeljak, 26.1.2015.

Konferencija "Svi smo mi sustav" okuplja  stručnjake iz sustava socijalne zaštite i zdravstva, pravosuđa, sigurnosti, odgoja i obrazovanja, alternativne skrbi, samouprava i uprava, ministarstava i saborskih odbora, organizacija civilnog društva, medija i akademskih institucija.

Cilj Konferencije je ukazati na teškoće koje se pojavljuju u provedbi relevantnih propisa koji štite i promiču pravo djeteta da bude sigurno od svih oblika nasilja. Dodatno, analizirat ćemo problem izostanka suradnje i korištenja resursa koji postoje u zajednici.

konferencija će se održati 30. siječnja u Hotelu Zagreb Panorama u Zagrebu od 9,30 do 16,30. Izlagači su dr.sc. Miroslav Rajter, Sveučilište u Zagrebu; Lana Peto Kujunđić, Županijski sud u Zagrebu; prof.dr.sc. Josipa Bašić; Daniel Antunović, prof.psih. U.Z.O.R.; Marina Trbus, prof.psih. Korak po korak. Učenici četvrtih razreda opće privatne IV gimnazije govoriti će o perspektivi mladih o pravu djeteta da bude sigurno od nasilja. Također, predviđen je i radionički dio konferencije kroz rad u manjim skupinama.

Konferencija je dio projekta čiji je nositelj  Udruga roditelja Korak po korak, partneri su udruge Alfa Albona, Feniks, Portal Alfa  U.Z.O.R., suradnici na projektu su gradovi Labin, Dubrovnik, Belišće, Rijeka, Zagreb te Istarska županija. Sufinancirala ga je Europska unija u okviru Europskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava, Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge, Grad Zagreb te Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u sklopu institucionalne podrške.

Projekt je proveden u dvije ključne faze: istraživanje te zagovaranje unapređenja sustava zaštite djece od nasilja. Istraživanje je provedeno na gotovo 6.000 sudionika u 5 županija, a rezultati
su ukazali na zabrinjavajuće stanje u području poznavanja i primjene propisa kojima se štiti dijete od svih oblika nasilja te izostanak suradnje svih dionika u sustavu promocije, poštivanja i zaštite
prava djece.

Temeljem dobivenih rezultata u 5 županija – Dubrovačko-neretvanskoj, Osječko-baranjskoj, Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Gradu Zagrebu proveli smo niz zagovaračkih aktivnosti s ciljem osnaživanja zajednice u promociji, poštivanju i zaštiti prava djece da budu sigurna od nasilja. Konferencija predstavlja završnu aktivnost projekta gdje ćemo temeljem svih izloženih problema, izazova i nalaza nastojati potaknuti dijalog relevantnih dionika za učinkovitiju i sveobuhvatniju zaštitu djece od svih oblika nasilja u zajednici.