TRENING: „Specifičnosti u direktnom radu sa ženama s invaliditetom koje su žrtve nasilja“

Ponedjeljak, 18.6.2012.

Na poziv udruge „Ženska soba“, uključili smo se u trening na temu „Specifičnosti u direktnom radu sa ženama s invaliditetom koje su žrtve nasilja“

Na treningu su sudjelovale 23 predstavnice/i organizacija civilnog društva koje rade direktno sa ženama žrtvama nasilja u skloništima i savjetovalištima širom Hrvatske, kao i predstavnice udruga osoba sa invaliditetom i Grada Zagreba – Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Gošće predavačice bile su Anka Slonjšak, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Marica Mirić, koordinatorica projekata SOIH-a, Mira Katalenić,  predsjednica Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet i Albina Žnidar, prof. rehabilitacije.
Trening je bio namijenjen osobama koje rade u skloništima za žrtve nasilja u obitelji, kako bi se znale pravilno nositi sa situacijom kada na smještaj dolazi žrtva – žena s invaliditetom

Zaključci treninga  su prije svega važnost ovakvih zajedničkih edukacija i otvaranje ove iznimno kompleksne teme, kao i da se napišu preporuke vezane uz suzbijanje nasilja i rad sa ženama s invaliditetom žrtava nasilja koje će se poslati nadležnim državnim tijelima, kao što su Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH, Saborski odbor za ravnopravnost spolova, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo socijalne politike i mladih.
Preporuke su usmjerene na potrebu za utvrđivanjem rasprostranjenosti nasilja nad ženama s invaliditetom, osnaživanje i savjetovanje žena s invaliditetom, edukaciju predstavnika/ca nadležnih ustanova i institucija koje rade sa žrtvama nasilja kao i na stvaranje mreže organizacija koje rade sa žrtvama nasilja i osobama s invaliditetom u cilju razvoja što efikasnijeg tretmana i pružanja pomoći i podrške ženama s invaliditetom žrtvama nasilja.