Sudjelovanje u projektu "Osnažimo pravo djece da budu sigurna"

Ponedjeljak, 30.9.2013.

Udruga U.Z.O.R. u suradnji s udrugom "Korak po korak" sudjeluje u provedbi projekta: Osnažimo pravo djece da budu sigurna. Projekt se provodi u Gradu Zagrebu, Osječko – baranjskoj, Dubrovačko - neretvanskoj, Primorsko – goranskoj i Istarskoj županiji.

Cilj projekta koji je započeo 1. srpnja 2013. i traje do 1. ožujka 2015. jest unaprijediti zaštitu dječjih prava u Hrvatskoj. U veljači je započelo opsežno istraživanje kojim se želi odgovoriti na pitanje koliko je zakon koji djecu štiti od nasilja zaista učinkovit. Hrvatski  zakon zabranjuje svaki oblik nasilja nad djecom i mladima, a statistika ipak pokazuje da je broj prijavljenih slučajeva nasilja u 2013. godini veći nego u 2012. S ciljem unaprjeđenja provedbe zakona na dijalog su pozvani svi uključeni u zaštitu prava djece.
Kroz fokus grupe, odnosno grupne diskusije s djelatnicima ustanova socijalne skrbi, policije, domova zdravlja, pravosuđa, organizacija civilnog društva i lokalne samouprave nastoji se otkriti što stručnjaci koji se svakodnevno bave zaštitom dječjih prava smatraju osnovnom preprekom u provedbi zakona i što bi se moglo poduzeti da provedba bude uspješnija, a djeca sigurnija.
Kako bi se doznalo koliko se djeca i njihovi roditelji osjećaju sigurno i koliko povjerenja osjećaju prema sustavu zaštite na sudjelovanje u istraživanju pozvane su i odgojno obrazovne ustanove. U istraživanju putem anonimnog upitnika sudjeluje stručno osoblje dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola te učenici i roditelji. U srednjim školama učenici samostalno ispunjavaju upitnik čime se mladima omogućuje da iznesu svoje mišljenje i time doprinesu boljem razumijevanju situacije u kojoj se mladi danas nalaze. U osnovnim školama i dječjim vrtićima umjesto djece upitnik ispunjavaju njihovi roditelji.

Projekt je financiran od strane Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.