Prosvjed protiv nasilja prema ženama na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Četvrtak, 26.11.2015.

25.11. na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama mimohodom na Korzu, te polusatnim tihim prosvjedom udruge U.Z.O.R., SOS telefon, PaRiter, Udruga Lori, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije, Ri Rock, Rijeka Tatoo Expo...  poslale su jasnu poruku NE nasilju prema ženama te pozvale na hitnu ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilju u obitelji (Istanbulska konvencija).

Porukama poput "Darujte cvijeće, a ne udarce", "Nasilje nije privatna stvar", "Ne uči me kako da se odijevam – uči ih da ne siluju", "Prijavi nasilje", "Odaberi život bez nasilnika", "Na 1 prijavljeno silovanje ide 20 neprijavljenih", "Spora pravda nije pravda"..., željelo se poručiti da je nasilje nad ženama sveprisutni društveni problem koji se ne smije zanemarivati. Žrtvama nasilja odaslana je poruka da ne trebaju trpiti nasilje, već ga prijaviti, a upućena je i jasna poruka hrvatskim vlastima: "Potpis znači obavezu! Ratificirajte konvenciju!"

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama predstavnici U.Z.O.R.-a sudjelovali su i na nizu drugih događanja i aktivnosti primjerice na tematskoj sjednici Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova  pod nazivom  "Zajedno možemo više protiv nasilja nad ženama" održanoj 24.11.2015.g.. Na navedenoj sjednici sudjelovali su i predstavnici  institucija koje se u svom radu bave problematikom nasilja nad ženama, kao što su Općinsko državno odvjetništvo Rijeka, Policijska uprava primorsko goranska, Odjel za pružanje podrške svjedocima i žrtvama Županijskog suda Rijeka, Centar za socijalnu skrb Rijeka i predstavnici nevladinih organizacija s područja Primorsko-goranske županije. Istoga dana prisustvovali smo i "Pastoralu i razmjeni iskustava u radu sa žrtvama obiteljskog nasilja u crkvenim ustanovama". Dana 13.11.2015. u Hrvatskom kulturnom domu u Rijeci svečanom projekcijom igrano-dokumentarnog filma „Živim život bez nasilja“ nastavljena je istoimena kampanja u kojoj smo i aktivno sudjelovali – zajednički projekt Ministarstva unutarnjih poslova i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) čiji je cilj senzibilizirati građane na problem nasilja među mladima, u obitelji i nad ženama. Na temelju petogodišnje provedbe projekta nastao je 60-minutni film koji je posvećen 17-godišnjem Miroslavu Tunjiću iz Požege, kojeg su 14. studenoga 2010. pretukla dva mladića, a 17-godišnji mladić je od posljedica, nažalost, preminuo. U filmu su prikazana iskustva svih sudionika ovog projekta primarne prevencije te prikazuje prikupljena i prenesena znanja provoditelja i učenika.