Poziv na obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Utorak, 22.9.2015.

Dana 22. 9.2015. godine u 10,30 sati na Korzu Udruga za zaštitu obitelji - Rijeka, zajedno sa suradnicima,  obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 2004. godine kada ga je Hrvatski sabor proglasio u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22.9.1999. godine.  Tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio je suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Harju Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Osuđen je na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina.

242 žene su ubijene od 2001. godine i povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na njih, puštat ćemo crne balone.
Puštanje crnih balona na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama organizacija Sigurna kuća Istra čini već nekoliko godina. Ove godine prema dogovoru Sigurna kuća Istra u Puli, Ženska grupa Karlovac Korak u Karlovcu i Udruga za zaštitu obitelji - Rijeka u Rijeci kao organizacije koje pružaju pomoć i podršku žrtvama nasilja u obitelji, u 10,30 sati u zajedničkoj akciji puštanja crnih balona sjetit će se ubijenih žena.

Osvješćivanje javnosti o nasilju u obitelji i nasilju nad ženama jedan je od bitnih aspekata u borbi protiv nasilja nad ženama, s ciljem podrške i pomoći ženama koje su izložene nasilju te općenito nastojanju da se nasilje u obitelji i nasilje nad ženama prepozna kao značajan društveni problem, da se mijenjaju predrasude i stavovi i da društvo kao cjelina, u svim aspektima, čini najviše što može kako bi se spriječilo nasilje.

Nadamo se da ćete doći i podržati akciju!