Okrugli stol povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Ponedjeljak, 23.9.2013.

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Uredu predsjednika održan je okrugli stol o izmjenama Kaznenog zakona i prijedlogu novog Obiteljskog zakona. Ispred Udruge U.Z.O.R. okruglom stolu su prisustvovali predsjednik Udruge Daniel Antunović, potpredsjednica Udruge i voditeljica Skloništa i savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja Paula Bogović. Predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo da zakonskim rješenjima treba zajamčiti sigurnost života i dostojanstva žrtava obiteljskog nasilja. 
Predlagatelji izmjena Kaznenog i novog Obiteljskog zakona smatraju da su one korak naprijed u reguliranju te problematike, dok su ih brojni predstavnici pravne struke i ostalih nevladinih udruga ocijenili katastrofalnim jer žrtve nasilja dovode u nepovoljniji položaj nego dosad. 

Predstavnici Udruge U.Z.O.R. aktivno su sudjelovali i na okruglom stolu u organizaciji Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova „Uklananje nasilja nad ženama u kontekstu Nacionalne politike za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2011.-2015. godine“

Ove godine po deveti puta je obilježen 22. rujna - Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Hrvatski Sabor proglasio ga je 2004. godine u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.  Osuđen je na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.