Najava edukacije: Terapija prihvaćanjem i posvećenošću (ACT)

Ponedjeljak, 20.2.2017.

Obzirom na pojačan interes struke za intervencije tzv. „trećeg vala“ kognitivno – bihevioralnih terapija, Udruga za zaštitu obitelji – Rijeka U.Z.O.R.  organizira dvodnevni trening za primjenu ACT terapije (Acceptance and Commitment Therapy). Trening će se održati  27. i 28. svibnja 2017. godine, u prostorijama Udruge za zaštitu obitelji – Rijeka U.Z.O.R., Blaža Polića 2/1, Rijeka.

Temeljna pretpostavka ACT-a je da su psihičke teškoće podržane iskustvenim izbjegavanjem neugodnih emocija i kognitivnom fuzijom odnosno dominantnim utjecajem verbalnih procesa na ponašanje osobe. Osnovni cilj ACT-a je potaknuti psihološku fleksibilnost, prihvatiti neugodne emocije i djelovati u skladu s osobnim ciljevima i vrijednostima.

Dvodnevni bazični trening iz ACT-a predstavlja cjeloviti uvod u teoriju i intervencije ACT-a kojim se pokrivaju konceptualizacija slučaja iz ACT perspektive i način upotrebe različitih setova tehnika kao što su:  prihvaćanje, kognitivno defuziranje, prisutnost u sadašnjem trenutku, promatranje sebe, otkrivanje osobnih vrijednosti i posvećeno djelovanje. Zanimljivo je da ACT nije kratica  engleskog naziva terapije Acceptance and Commitment Therapy već se odnosi upravo na djelovanje (ACT)!

Uz usvajanje osnovnih koncepata ACT-a, naglasak će u treningu biti na osobnom doživljavanju i učenju praktične primjene i integracije ACT tehnika u u terapijsku praksu. Posebna pažnja bit će posvećena biranju efikasnih reakcija na najčešće terapijske situacije, kriterija za usjmeravanje na lijevi ili desni heksafleksa, te kako s punom svjesnošću kontinuirano praviti izbore tijekom terapijske seanse. Iskustvene vježbe izvodit će se individualno, u parovima ili malim grupama. Ove vježbe su u funkciji terapeutovog iskustvenog razumjevanja načina upotrebe pune svjesnosti (eng. mindfulness) i prihvaćanja (eng. acceptance) u svrhu mijenjanja klijentovog odnosa prema bolu i patnji, i njegovog usmjeravanja posvećenom djelovanju u pravcu slobodno izabranih vrijednosti - onoga što mu je u životu važno.

U treningu mogu sudjelovati  psiholozi, psihijatri te studenti završnih godina edukacija iz psihoterapije, bez obzira na terapijsku orijentaciju, s iskustvom savjetodavnog/psihoterapijskog rada sa klijentima.

Voditelj treninga je dr.sc. Igor Krnetić, psiholog, RE&KBT terapeut i supervisor, ACT i CFT terapeut. KBT u svom kliničkom radu primjenjuje od 2002. godine, a edukaciju i superviziju za primjenu kognitivno-bihevioralnih terapija provodi od 2007. godine.  ACT primjenjuje od 2009. godine, a učio ga je od osnivača Stevena Hayesa, Kelly Wilsona, Robina Walsera i drugih.  Više o njemu možete pročitati na stranicama: www.krnetic.com, www.centarzakbt.org https://contextualscience.org/user/igor_krnetic.

Cijena treninga iznosi 1100 kn. U cijenu su uračunati: priručnik za osnovni nivo primjene ACT, osvježenje tijekom trajanja treninga i izrada certifikata o sudjelovanju na osnovnom nivou treninga iz ACT-a.

Broj sudionika je ograničen na 12 polaznika pa ukoliko ste zainteresirani za trening, prijavite se na uzor@udruga-uzor-rijeka.hr najkasnije do 1.travnja 2017. godine nakon čega ćete dobiti dodatne informacije o načinu plaćanja.