Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 22.9. sudjelovali smo na sjednici Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te ujedno potpisali dodatak ugovoru kojim se osiguravaju sredstva za očekivano povećanje troškova smještaja za žene i djecu žrtve nasilja koje su smještene u Skloništu s obzirom na značajno povećanje cijene energenata i hrane.

Istim povodom 21.9. u prostorijama UZORa organizirali smo sastanak neformalne Riječke mreže pružatelja psihosocijalne podrške žrtvama nasilja, s predstavnicama organizacija i institucija te stručnjakinja za borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja  gdje smo fokus svoga promišljanja usmjerili na potrebe žena žrtava nasilja u obitelji, a posebno u lokalnoj zajednici. Istaknuta je važnost kvalitetne suradnje u cilju pružanja adekvatne, sveobuhvatne  i pravovremene podrške žrtvama nasilja s posebnim naglaskom na kvalitetnu procjenu rizika te edukaciju i empatiju pomagača.

Kroz navedene aktivnosti, a posebice kroz svakodnevni neposredni rad u UZORu dajemo doprinos borbi protiv nasilja nad žena i nastojimo dati doprinos povećanju sigurnosti svih žena.

Podsjetimo da se u Hrvatskoj se 22. rujna obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na ubojstvo koje se dogodilo na današnji dan 1999. godine, kada je na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu suprug ubio suprugu te sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku, ali i na sve druge žene koje su nasilno izgubile svoje živote, a kojih je samo u prvih osam mjeseci ove godine bilo čak 11.

Priključi se Laboratoriju za učenje!

Draga djeco i mladi, dragi roditelji/skrbnici, sigurno ste već čuli za naš Laboratorij za učenje, a sada vas s veseljem obavještavamo da nam se možete priključiti! Laboratorij za učenje mjesto je u kojem prije ili nakon nastave učenici i učenice mogu dobiti: instruktivnu pomoć u učenju, pisati školske zadaće, pripremati se za ispit, čitati lektire ili se družiti i stjecati nova prijateljstva tijekom igranja društvenih igara, konstruktivnog provođenja slobodnog vremena u prirodi ili na različitim tematskim radionicama.  U našem Laboratoriju

16 dana aktivizma

Tijekom svih 16 dana aktivizma, od Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad žena (25.11) do Dana ljudskih prava (10.12.), ali i tijekom cijele godine nastojimo biti vidljivi i stavljati naglaske na važnost izgradnje društva koje je tu za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji i koje olakšava i potiče njihov oporavak od posljedica izloženosti nasilnim ponašanjima. Bilo da potičemo i educiramo stručnjake u razumijevanju posljedica i njihovom prevladavanju bilo da osvještavamo širu javnost i dijelimo iskustva i načine na