Međunarodni dan žena

Ponedjeljak, 8.3.2021.

Prvi službeni međunarodni dan žena obilježen je 1911. godine i to na 19. ožujka u Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj i Danskoj kako bi se slavila društvena, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena.
U sklopu Međunarodne godine žene 1975. skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 8. ožujka, datum koji se u međuvremenu ustalio kao datum obilježavanja Međunarodnog dana žena.

Voljele bi vjerovati kako danas više nije potrebno slaviti ženska postignuća kao dokaz naših sposobnosti da ista postignemo. Uzroci svih onih do kojih nismo uspjele doći leže u još uvijek snažno prisutnoj političkoj, ekonomskoj i društvenoj rodnoj nejednakost.

Stoga, neka današnji dan bude jednako važan i ženama i muškarcima, kako bi nas potaknuo na aktivniji i hrabriji pristup ostvarivanju ciljeva za pravedniji svijet.

U stvaranju promjene, najvažnije je imati saveznike!

Zato nam je iznimno drago i važno što su uz nas ovako ustrajni i aktivni partneri koji su se zajedno s nama odlučili činiti sve što je u našoj moći da nadiđemo predrasude, podupremo uključivanje i aktivizam te promičemo jednakost spolova i osnaživanje žena.
Hvala Avon i Lykke.hr na donaciji kojom ćemo podržati žene i djecu, sadašnje i bivše korisnice našeg Skloništa i hvala Stilueta što je Dan žena odlučila proslaviti razgovorom s našom Paulom i pažnju i vrijeme još jednom posvetiti ovako važnoj temi.

Povodom Dana žena pogledajte razgovor na linku.

Vaše UZORovke i UZORovci!