Balkans let's get up!

Četvrtak, 3.9.2015.

U svibnju 2015. godine organizacija Balkans let's get up! organizirala je proljetnu školu pod nazivom Gender and Democracy u Crnoj Gori.U sklopu škole osmišljen je projekt projekt pod nazivom „United to end violence against women“, odnosno „Ujedinjeni protiv nasilja nad ženama“usmjeren na podizanje svijesti zajednice, osnaživanju djevojaka te empatiji mladića u svrhu prevencije nasilja. S obzirom na važnost i relevantnost tematike za Udrugu U.Z.O.R. pružili smo logističku podršku Projektu na način da smo se složili da broj SOS telefona Savjetovališta i skloništa organizatori objave na stikerima Projekta.

Projekt će biti realiziran u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji kroz 3 aktivnosti.
Guerrilla campaign
Ljepljenjem stickera po gradovima sa kratkim porukama podijeljene na poruke“opravdanja“  (primjer: „Ne bi me udario da nije bio pijan“) , poruke „prozivanja“ okoline radi nereagiranja na nasilje (primjer „Bi li šutjela i da je žrtva tvoja sestra?“ i poruke osvještavanja o nasilju (primjer „Silovanje postoji i u braku“.

Radionice u srednjim školama
U razdoblju 10.9-10.10. 2015.g. održati će se radionice  s učenicima/učenicama srednjih škola. Glavne teme koje će radionice sadržavati biti će: spolno nasilje, osnaživanje i ohrabrivanje mladih djevojaka, poticanje empatije i važnosti reagiranja na nasilje. Kroz radionice nastojat će se  podići razinu svijesti mladih ljudi o  problemu nasilja nad ženama te prevenirati isti.

Društvene mreže
Kroz društvene mreže (facebook, twitter, instagram) o projektu i problemu nasilja nad ženama informirati će se šira javnost i izvan zemalja u kojima će se projekt održati. Službene stranice sadržavat će forografije stickera gerilla kampanje, fotografije provedenih radionica te brojne članke koji govore o temi spolne nejednakosti, spolnog nasilja i sličnih.