Akademija IRIS mreže

Utorak, 14.7.2015.

Mreža organizacija civilnog društva, pružatelja socijalnih usluga s područja Jugoistočne Europe, IRIS i njemačka nevladina organizacija Arbeiter Samariter Bund, u partnerstvu s Centrom za napredne studije Jugoistočne Europe sa Sveučilišta u Rijeci organizirali su prvu Akademiju IRIS mreže. Akademija je održana  od 15. do 19. lipnja 2015. godine u Rijeci s ciljem neformalnog obrazovanja posvećenog unaprjeđenju pružanja socijalnih usluga u zemljama Jugoistočne Europe. Potpredsjedica Udruge U.Z.O.R. Paula Bogović održala je izlaganje o socijalnim programima u Udruzi kao primjeru dobre prakse.

Sudionici Akademije imali su priliku kroz niz predavanja i praktičnih radionica iz ovog područja saznati kako na najbolji način odgovoriti na potrebe ugroženih grupa stanovništva; kako unaprijediti socijalnu zaštitu i usluge na lokalnoj razini; što je socijalno poduzetništvo te kako razlikovati financiranje organizacije koja pruža neku vrstu socijalnih usluga.
Polaznici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Hrvatske i Srbije te gosti iz Gruzije i Ukrajine imali su priliku razgovarati i o procesu licenciranja socijalnih usluga, iskustvima iz regije, partnerstvu i povezivanju javnog i civilnog sektora u unaprjeđenju socijalne zaštite. Nakon uspješno završene Akademije, najboljih 7 sudionika dobili su stipendiju za odlazak na studijsku praksu u organizacijama koje pružaju socijalne usluge u jednoj od sljedećih zemalja: Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Norveškoj, Italiji, Španjolskoj ili Belgiji.