22.9. - Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Utorak, 22.9.2020.

Danas, 22. rujna, na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u 12 sati, u spomen na ubijene žene od strane muških bliskih osoba nećemo puštati crne balone kao prethodnih godina, već ćemo ih postaviti na balkon Gradske uprave, te na balkon udruge U.Z.O.R.. Crni baloni, postavljeni na balkonima, su podsjetnik da problematiku nasilja nad ženama ne možemo pustiti već je ona stalno prisutna. Potrebno je kontinuirano ulagati napore u zajedničkoj borbi protiv nasilja nad ženama.

Zbog pridržavanja propisanih mjera uslijed pandemije pozivamo vas da nas pratite na facebook stranici udruge u 'live' prijenosu.

Prisutan je trend pada broja prekršajnih prijava za nasilje u obitelji i rast broja kaznenih prijava za nasilje u obitelji što upućuje na zaključak da se zaštita žrtava nasilja u obitelji sve više ostvaruje u okviru kaznenog zakonodavstva. Ne samo da je veći broj kaznenih prijava nego je značajno povećanje udjela žena žrtava nasilja - u 2019. godini je 29% više žrtava žena nego u 2018. godini. U prvih osam mjeseci 2020. godine ubijeno je 7 žena od strane bliskih osoba, što je 2 žene više nego u istom razdoblju prošle godine.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 2004.g. kada ga je Hrvatski sabor proglasio u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22.9.1999. godine. Tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio je suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Harju Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Osuđen je na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina.

Linkovi:

Live prijenos