O našoj motivaciji zašto vodič za roditelje

Radeći svakodnevno s tinejdžerima i njihovim roditeljima svjedočimo obostranom stresu odrastanja. Djeca više nisu djeca, a odgoj u doslovnom smislu te riječi ne funkcionira.

Svi roditelji žele da njihova djeca postanu odgovorne i zrele osobe. Zbog brojnih promjena u ponašanju, roditeljima se čini da svoju djecu upravo u tom dijelu života moraju intenzivnije odgajati, pa im neki nameću svoj autoritet, kontroliraju, određuju, naređuju, kritiziraju, brane im razne stvari ili ih kažnjavaju. Neki drugi čine baš suprotno, pa popuštaju i dozvoljavaju da adolescent čini što god želi. Niti jedna od tih strategija nije baš efikasna.

Jedna od posljedica mnogih promjena je narušen odnos između roditelja i tinejdžera. A upravo je odnos najmoćnije sredstvo odgoja. I stoga smo ove godine odlučili obilježiti Mjesec borbe protiv ovisnosti jednim kratkim vodičem za roditelje „Razumijeti tinejdžera“ u kojem je naš osnovni cilj ukazati kako održati dobar, kvalitetan i podržavajući odnos s djecom tinejdžerima.

Vodič je koncipiran na način da u prvom dijelu opisujemo posebnosti adolescencije kao životnog perioda, nadajući se kako će roditelji prepoznati da su mnoga ponašanja njihovih tinejdžera očekivana i normalna, dakle samo naizgled asocijalna. U drugom dijelu dajemo smjernice roditeljima koje im mogu pomoći da efikasnije reagiraju na ponašanja tinejdžera. Time ne samo da mogu pomoći svojoj djeci razviti potrebnu odgovornost, već i sebi olakšati razdoblje u kojem djeca odrastaju.

Naravno da te smjernice nisu „gotovi recepti“ niti je za očekivati da će odmah dovesti do promjene. Treba biti uporan, dosljedan i tek tada se mogu očekivati pomaci.